Utbildningar: Vi drog igång direkt i augusti med lärarna på vårt gymnasium, Mimers Hus. En veckas utbildning kring vår lärplattform inför att deras elever skulle få varsin dator veckan efter. Med varsin dator hamnar givetvis lärplattformen i centrum på ett helt annat sätt än tidigare. Under hela läsåret har vi också anordnat ett antal workshops med ett varierat innehåll bland kommunens förskolor, grundskolor, gymnasium och vuxenutbildning.
PIM: Under 4 år hade vi nått ganska mediokra resultat. I och med terminsstarten i augusti var det en tydligare styrning kring kraven och deadline var årsskiftet 2010/2011. Under tre månader examinerade vi över 60% fler pedagoger på nivå 3 än vad vi tidigare gjort på 4 år! Nu har ca 550 pedagoger examinerats på nivå 3.
I juni anordnade vi vår andra PIM-gala för pedagoger som klarat nivå 4, ett koncept som vi var först i Sverige med och som sedan spritt sig över landet.
Vi var också pilotkommun när det gäller nya skolledar-PIM och examinierade ca 30 skolledare under december.
Varsin: På högstadiet köpte vi in 3 klassuppsättningar datorer och erfarenheterna från dessa tre klasser är värdefulla när vi nu satsar på hela högstadiet till nästa läsår. Vi har det mesta på plats, projektorer, styrdokument, support, IT-pedagoger,IT-guider etc. Nu gäller det att utveckla pedagogiken så att vi får valuta för pengarna genom att Kungälvs elever blir väl rustade inför framtiden.
Skoldatateket: Vi har under läsåret utbildat alla grundskollärare i de program som vi köpt kommunlicenser för: ViTal, Stava Rex, SpellRight och Gustavas Ordböcker. I takt med att pedagogerna får kunskaper och färdigheter i programmen ökar också intresset för att använda hjälpmedlen till stöd för de elever som behöver.
Mobilt lärande: I förskolan har vi bland annat jobbat med GPS och matematik på flera avdelningar och det har varit riktigt kul att se hur engagerade barnen blir när de letar skatter med GPS och sedan löser problem på plats.
Dessutom har vi jobbat vidare med mobiltelefon och gps i matematikundervisningen och märker att intresset ökar bland våra pedagoger och under våren har bland annat svensklärare och idrottslärare inkluderat verktygen i sin undervisning.
IT för pedagoger |
Konferenser: Tillsammans med Stenungsund anordnade vi den andra mässan It för pedagoger med ett stort antal föreläsningar för pedagoger i Kungälv och Stenungsund
Vi åkte med alla våra IT-guider till Mötesplats skola i Göteborg vilket var givande och bäst av allt kanske Teachmeet på kvällen var. Ett koncept som vi tagit till oss och under våren anordnade vi Kungälvs första gemensamma Teachmeet och det kommer vi fortsätta med framöver.
Vi åkte också tillsammans med IT-guiderna till en användarkonferens som anordnades av vår leverantör av lärplattform (Fronter)
Under läsåret har vi dessutom:
- under drygt 70 dagar utbildat andra kommuners pedagoger och skolledare i hur de kan utveckla användningen av sin lärplattform
- börjat testa surfplattor i förskolan
- formulerat ett antal ansökningar till Skolverket, EU m fl
- deltagit i flera olika utvecklingsprojekt, t ex Skola-Arbete
- skapat ett nätverk med ett 20-tal kommuner när det gäller utvecklingen av IUP-verktyg i vår lärplattform
- kommunicerat via vår blogg, Twitter och Facebook
- startat den öppna gruppen ”Android surfplattor i skola och förskola”, välkomna in!
- testat spel tillsammans med GRUL
Nästa läsår är snart här och då jobbar vi vidare med Teachmeet, surfplattor i förskolan, workshops, föreläsningar, externa uppdrag, mobilt lärande, GUNS, STEPS, datorer till förskoleklass, varsinpedagogik, IUP, Skoldatateket, PIM, IT i ämnet Idrott och hälsa, EU-projekt, Lgr11, GRUL, IT-mässor och mycket mer. Nu tar de flesta av oss semester och laddar batterierna så de håller hela nästa läsår.
Trevlig sommar önskar vi er alla!
Kontakt:
Johan Busck
johan.busck@kungalv.se
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar