fredag 19 augusti 2011

Nu börjar framtiden, på riktigt!

Nästa vecka kommer eleverna och det gör även deras datorer. Alla elever i årskurs 7-9 kommer att få kvittera ut varsin dator. Förra året fick alla gymnasieelever varsin dator och nu går vi alltså vidare med högstadiet medan de befintliga datorerna som nu blir över slussas vidare ned till de lägre åldrarna.
Nu börjar alltså förändringen av skolarbetet på riktigt. När alla elever har tillgång till varsin dator försvinner många av hindren att förändra sin pedagogik då man tidigare fick lägga mycket tid på att få allt praktiskt/tekniskt att fungera. Nu ligger datorn där på bänken, klar att jobba med och med en koppling till världen utanför.
Nu har vi givetvis mycket arbete framför oss när alla lärare ska utveckla sin pedagogik så att den drar nytta av det kraftfulla verktyg som kommer in i skolans värld. På vägen kommer vi säkert göra mycket som vi i efterhand ångrar men så är det ju alltid när man ska utveckla nya metoder. Vi kommer givetvis att dela med av oss våra erfarenheter här i bloggen samtidigt som vi försöker följa andra kommuner som har börjat med varsin dator för att lära av deras erfarenheter.


Högstadielärarna samlade
I veckan organiserade EnIT en halv utbildningsdag för alla lärare på våra tre högstadier. De fick sitta i ämnesgrupper med alla tre skolorna representerade i varje grupp och planera ett ämnesområde där de skulle utnyttja att eleverna har tillgång till varsin dator.Grupperna jobbade engagerat och många nya idéer kom fram. Många upplevde att det var mycket givande att jobba ihop ämnesvis med lärare från andra skolor samtidigt som man såg att de finns bra möjligheter när till ämnesövergripande arbeten med hjälp av den nya tekniken. Nu är det dags att planera mängder av utbildningar inom bland annat: Fronter, Nationalencyklopedin, skoldatateksprogram, mobilt lärande, ljud-, bild-, och videoredigering, Skype, Web 2.0 och massor av andra fantastiska verktyg för att utveckla Kungälvs skolor.

Vi på EnIT kommer att jobba stenhårt för att Kungälvs elever ska få den bästa utbildningen de kan få!


Kontakt:
Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

2 kommentarer:

  1. Så bra! Nu längtar jag till att även de lägre åldrarna kommer in i detta,,,några av mina 3:or körde diskrensning och defragmentering på alla våra små datorer på klubben.../Magdalena

    SvaraRadera