torsdag 29 mars 2012

TeachMeet i Kungälv, del 2, Creaza

Magdalena Therén arbetar bland annat som musiklärare på Kölverbackens skola i Kungälv. Med hjälp av multimediaverktyget Creaza låter hon eleverna spela in egna musikvideos. 
Creaza är ett onlineprogrampaket som låter dig skapa till exempel filmer, serier och ljud. Kungälv har integrerat Creaza i lärplattformen Fronter vilket innebär att eleverna skapar sina arbeten direkt i plattformen och kan lätt dela sina arbeten till varandra.


Klicka på YouTube i klippets nederkant för att förstora 
Magdalena visar exempel på sina elevers musikvideos
Länkar:
Creaza.com
Filmen på YouTube

Kontakt:
Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

tisdag 27 mars 2012

Teachmeet i Kungälv, del 1, Evernote

Här kommer första videoklippet från vårt TeachMeet 22 mars 2012. Vi kommer att publicera en serie av videoklipp där ni får träffa kungälvspedagoger som berättar om hur de använder IT i sin undervisning.


Förs ut är Adam Leszczynski som berättar hur använder Evernote med sina elever och hur han integrerar dessa i Kungälvs lärplattform Fronter.


Klicka på YouTube i klippets nederkant för att förstora


Länkar:

Kontakt:
Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

söndag 25 mars 2012

Teachmeet i Kungälv

Den 22 mars anordnade vi Kungälvs tredje TeachMeet. Vi dubblerade antalet besökare jämfört med vårt TeachMeet i höstas, vilket var mycket glädjande. De som var där fick ta del av ett tiotal pedagoger, från förskola till gymnasiet, som gav konkreta tips på hur man intergrerar IT i sin undervisning. Under de kommande veckorna kommer vi att  lägga ut videoklipp från de olika föreläsarna.


Varför direktsände vi inte?
I november hade vi vårt förra TeachMeet vilket vi direktsände via Bambuser som är en mycket bra tjänst för att enkelt direktsända olika event. Efter att ha sett ett antal olika föreläsningar via Bambuser upplever vi dock följande svårigheter:
  1. Ljudet: Alltför ofta är ljudupptagningen inte optimal vilket gör att det är jobbigt att lyssna en längre stund
  2. Ställtider: Mycket väntan mellan olika delar i ett event
Vi beslöt därför att inte direktsända vårt TeachMeet utan istället filma med bra ljudkvalitet (hoppas vi) och lägga ut redigerade klipp från de olika föreläsarna. Ni som är intresserade av att ta del av våra föreläsningar slipper leta runt i långa videofiler och får förhoppningsvis en bättre ljudupplevelse.
Genom att lägga ut uppdelade klipp i efterhand kan vi också låta de föreläsare som inte vill synas publikt på Internet att slippa det.
Vi hoppas att ni får glädje av vårt TeachMeet om än i efterhand!

Kontakt:
Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

tisdag 13 mars 2012

Blogga med hjälp av en Android, surfplatta


Det fick vi bland annat lära oss när vi hade nätverksträff i form av ett mini teachmeet med Android-gruppen. Med hjälp av en App för bloggverktyget kan du dela med dig t.ex ett foto som du kan ge en rubrik och skriva en text till, det är lika lätt som att göra ett inlägg i något av våra sociala medier. I förskolan blir det enkelt att dela med sig vad som händer, hur det var på utflykten, på gården mm. Det kan dessutom bli ett sätt att dokumentera eftersom du kan välja vem som skall ha tillgång till det som skrivs. Funktionen har jag använt till det här inlägget.
För övrigt fick vi lyssna till en pedagog på Ugglans förskola som visade hur de använde surfplattan till sitt tema. De jobbade med tema väder och vattnets kretslopp. De hade hittat en widget som hette Pig clock där de kunde se det aktuella vädret, temperaturen mm. som de studerade på samlingen. De tog dessutom hjälp av olika väderappar som Klart, YR, och SMHI. Därefter fick barnen träna vädersymboler med ett memory som heter Weather memory. Inte så enkel för oss vuxna!

Vi fick lyssna till en pedagog på Klockarbolets förskola, som hade använt surfplattan till att filma när barnen hade Röris. Bra både för barnen att kunna se sig själva men också för att kunna visa föräldrarna vad de gör på förskolan. De hade haft föräldrar som var lite skeptiska till användningen för de tyckte att barnen satt så mycket vid skärmar ändå men när de fick se hur de använde den, tex till att dokumentera, intervjua barnen, till att lära, ändrade de inställning. 
Naturförskolan på Solängens enhet hade också fått frågor från oroliga föräldrar, men de hade satt upp bilder på förskolan på vad de använde surfplattan till, kopplat det till citat från LpFö som stödjer deras arbete.   
På Kastellegårdens förskola har barnen använt dress upp spel. Syftet med dessa är främst nöje men kan även användas för att lära sig artiklar, tillbehör, färger och kombinationer. Förslag på sådana appar är: Klä upp prinsessan och karnevalkostymer.
Vi fick fler tips på olika appar som barnen tycker är roliga. 
Tangram, Crazy Bird, Feed Pio, Baby Animals, Sound TouchLite, Kids animal puzzle, Fruit memory, Animal puzzle, Lekboken, Birdsongs.
Vårt nästa möte blir den 24 maj. Det kommer vi att kombinera med ett Pedagogiskt Café där vi bjuder in alla som är nyfikna på hur man använder en Android, surfplatta. Välkommen till Thorildskolan, klockan 16.30-18.00.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Kontakt:
Lisbeth Sedén
lisbeth.seden@kungalv.se

torsdag 8 mars 2012

Berätta med hjälp av film

I dag är det andra tillfället för projektet "Elever som filmproducenter". Ett projekt som genomförs på kommunens tre högstadieskolor tillsammans med filmpedagogerna. Syftet är att eleverna skall utveckla sitt sätt att berätta genom att skapa film. Vid första tillfället berättade Fredrik från filmpedagogerna om filmens historia, visade olika filmklipp från den första rörliga filmen, första tv-programmet osv. Han förklarade och visade exempel på hur man skapar en berättelse. Vad vi ser. Hur vi ser, vad vi hör, vilka olika faser en berättelse har. Hur man bygger upp stämning, spänning mm. med hjälp av olika kameravinklar och olika scener. Fredrik visade snuttar från gamla filmer där han visade hur vi själva som åskådare blir berättar i filmen genom titta på olika sätt.

Idag är det dags att använda tekniken. Dagens uppgift är en övning där eleverna skall utifrån ett ordspråk skapa en film med hjälp av en mobiltelefon. Eleverna delas i i olika grupper och aktiviteten kommer igång. Val av ordspråk och ett kort manus för att sen gå ut och filma. Eleverna använder sina egna smartphones och filmen läggs sedan upp på Youtube för redigering. Efter en timma har de med hjälp av Fredriks tips och instruktioner skapat en film och berättat en historia som de visar upp för de andra grupperna. Om två veckor kommer Fredrik tillbaka och tills dess skall eleverna med hjälp av sina nya kunskaper jobba vidare med sina påbörjade manus och kanske hinner några börja filma. Det skall bli spännande att följa arbetet.

Kontakt:
Lisbeth Sedén
lisbeth.seden@kungalv.se