tisdag 13 mars 2012

Blogga med hjälp av en Android, surfplatta


Det fick vi bland annat lära oss när vi hade nätverksträff i form av ett mini teachmeet med Android-gruppen. Med hjälp av en App för bloggverktyget kan du dela med dig t.ex ett foto som du kan ge en rubrik och skriva en text till, det är lika lätt som att göra ett inlägg i något av våra sociala medier. I förskolan blir det enkelt att dela med sig vad som händer, hur det var på utflykten, på gården mm. Det kan dessutom bli ett sätt att dokumentera eftersom du kan välja vem som skall ha tillgång till det som skrivs. Funktionen har jag använt till det här inlägget.
För övrigt fick vi lyssna till en pedagog på Ugglans förskola som visade hur de använde surfplattan till sitt tema. De jobbade med tema väder och vattnets kretslopp. De hade hittat en widget som hette Pig clock där de kunde se det aktuella vädret, temperaturen mm. som de studerade på samlingen. De tog dessutom hjälp av olika väderappar som Klart, YR, och SMHI. Därefter fick barnen träna vädersymboler med ett memory som heter Weather memory. Inte så enkel för oss vuxna!

Vi fick lyssna till en pedagog på Klockarbolets förskola, som hade använt surfplattan till att filma när barnen hade Röris. Bra både för barnen att kunna se sig själva men också för att kunna visa föräldrarna vad de gör på förskolan. De hade haft föräldrar som var lite skeptiska till användningen för de tyckte att barnen satt så mycket vid skärmar ändå men när de fick se hur de använde den, tex till att dokumentera, intervjua barnen, till att lära, ändrade de inställning. 
Naturförskolan på Solängens enhet hade också fått frågor från oroliga föräldrar, men de hade satt upp bilder på förskolan på vad de använde surfplattan till, kopplat det till citat från LpFö som stödjer deras arbete.   
På Kastellegårdens förskola har barnen använt dress upp spel. Syftet med dessa är främst nöje men kan även användas för att lära sig artiklar, tillbehör, färger och kombinationer. Förslag på sådana appar är: Klä upp prinsessan och karnevalkostymer.
Vi fick fler tips på olika appar som barnen tycker är roliga. 
Tangram, Crazy Bird, Feed Pio, Baby Animals, Sound TouchLite, Kids animal puzzle, Fruit memory, Animal puzzle, Lekboken, Birdsongs.
Vårt nästa möte blir den 24 maj. Det kommer vi att kombinera med ett Pedagogiskt Café där vi bjuder in alla som är nyfikna på hur man använder en Android, surfplatta. Välkommen till Thorildskolan, klockan 16.30-18.00.
Published with Blogger-droid v2.0.4

Kontakt:
Lisbeth Sedén
lisbeth.seden@kungalv.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar