måndag 5 september 2011

IKT-mässa i Härryda, vIKTig


Vi blev tillfrågade av Härryda att redovisa lite kring vårt arbete med mobilt lärande. Därmed fick vi också chansen att ta del av deras IKT-mässa, vIKTig som riktade sig till alla invånare i kommunen. Bland annat fick kommunens seniorer testa iPads och Skype vilket var kul att se!
Här kommer ett litet axplock av vad vi fick ta del av på den delen av mässan som riktade sig till förskola och skola:
Micke Gunnarsson höll en inspirerande föreläsning om hur man överlever i ett föränderligt samhälle och sina funderingar om hur vi ser på våra barns utvecklingsmöjligheter. Det gäller att inse att man aldrig är färdig (utom möjligen treåringen på toa). Vi måste också anpassa systemen till hur våra barn och ungdomar är istället för tvärtom. Micke är underhållande och ger flera roliga exempel för att få fram sitt budskap.

Mikael Tallvid är doktorand på Göteborgs Universitet och har följt två skolor i Falkenberg som under fyra års tid ingått i ett en-till-en-projekt. Martin avslutade med några intressanta siffror: 90% av lärarna tycker att IT har underlättat arbetet, 85% anser att deras roll i klassrummet har stärkts och 97% av lärarna tycker att varsin är bra eller mycket bra. Fantastiska siffror som stärker oss i vårt arbete med att utveckla kungälvs skolor. När vi i Kungälv nu går in i varsin på högstadiet är det intressant att ta del av Falkenbergs resa. Ett av målen med projektet var att utveckla arbetsformerna men Martin anser att det inte har skett någon revolution pedagogiskt ännu men att man nu märker en ökning i intresset att utveckla pedagogiken. Kan vi komma dit snabbare i Kungälv? Hur bör vi göra då?


Vi passade på att gå runt och träffa lärare och elever från Härrydas förskolor och skolor. Jonna, Sarah och Gabriella i årskurs 8 visade deras presentation som de gjort Powerpoint om ett arbete de gjort inom ämnena Idrott och hälsa, Hemkunskap, NO och svenska. Det gick ut på att de skulle beskriva en fiktiv person med vissa hälsoproblem, i det här fallet en 17-årig tjej som vägde för lite och var stressad och ostrukturerad. De gjorde upp en hälsoplan för henne och redovisade denna mycket tydligt i sin presentation. De berättade med stolthet att de fått MVG på innehållet i arbetet.

Erik och Oskar visade hur de jobbar med programmet Sketchup. De hade bland annat gjort en 3d-modell av skolans insida och skalenliga modeller av sina rum, med möbler och allt. När vi pratade om arbetet de gjort förstod vi att de här killarna också har jobbat många timmar hemma. De är nu riktigt duktiga på programmet men på vägen har de lärt sig mycket geometri, förmodligen utan att tänka på det.


Annelie är förskollärare på Finnsjöns förskola och hon visade entusiastikt hur de jobbat med ritplattor, iPads, och datorer på förskolan. Hon beskrev bland annat hur hon hade spelat in filmer med barnen som hon sedan visade för föräldrarna och därmed tydligare kunde beskriva hur de arbetet och vilka framsteg barnen gjort.


Tack Härryda för en väl genomförd mässa!

Kontakt:

Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

2 kommentarer:

  1. Låter riktigt spännande... När blir detta verklighet i Kungälvs förskolor, undrar jag som icke teknikfientlig ung förälder! Känns som det är långt borta! Kanske jag har fel. Hoppas hoppas det...

    /Föräldern

    SvaraRadera
  2. Vi har köpt drygt 100 surfplattor till förskolorna i Kungälv. De är nyss utdelade och när har lite erfarenheter av arbetet med dessa kommer vi att skriva om det i bloggen.

    SvaraRadera