onsdag 21 april 2010

EnIT skapar mobilfunktion

Vi har skapat ett lager till applikationen Layar som är en gratis applikation till Iphone och Android. Lagret innehåller ett 50-tal  gamla bilder över Kungälv, från 1890-talet fram till 1960-talet. Ett syftet var att se om man utan avancerade kunskaper om programmering kan skapa ett innehåll till kameravyn i en mobil enhet. I nuläget laddar man ned bilderna via mobilnätet (om man inte råkar ha tillgång till wifi där man befinner sig). Även om bilderna i det här fallet är små, ca 30kB, så kan man inte lägga kostnaden på eleverna och det är administrativt svårt att låta skolan betala. Men vad händer om man i förväg kan ladda ned bilderna till enhetens egna minne?



Det är nog inte så provokativt att påstå att det snart kommer att finnas mobila enheter med gps, kompass och kamera för under 1000kr (Finns kanske redan?). Om man kopplar ihop det med att man kan bygga om funktionen i
Layar så att istället för att man skickas till en hemsida så kommer man till förinstallerad media (foton, video, text) så öppnar sig nya möjligheter för intressant utomhuspedagogik.
Tänk er att få gå en stadsvandring där du vid olika platser får fram mer information om platsen du befinner dig. Det kan vara en bild över hur det såg ut förr på platsen, en video med en instruktion om en uppgift gruppen ska lösa eller kanske mer information om trädet som står där gruppen befinner sig. Här finns oanade möjligheter och vi tar gärna emot tips och idéer på vilka andra användningsområden som kan finnas.

Kolla även in applikationen Outdoor AR som MIT i USA har utvecklat och som IT-pedagogen Mats Larsnäs i Kungsbacka har testat.

Nu blir det ju lätt så att någon tekniknörd kommer på en teknisk lösning och sedan hittar en pedagogisk vinkel och det kanske inte alltid är rätt väg att gå? Men om syftet är att hitta alternativa undervisningsmetoder för att väcka nyfikenhet hos våra elever så är väl tillvägagångssättet ursäktat. Kan vi skapa intresse och engagemang med nya metoder har vi ju vunnit mycket.

Metoderna vi beskriver ligger ju kanske lite i framåt tiden men alla prognoser visar att avancerade mobila enheter, typ Iphone,  inom kort kommer vara var mans egendom. Fler och fler funktioner som man tidigare bara kunnat göra med datorn kan man nu göra med en mobiltelefon, nu senast kom en applikation till Swedbanks internetbank. I nuläget finns över 100 000 program, applikationer, på Appstore och antalet applikationer för Android ökar exponentiellt.
Mobiltelefoner kommer i ännu högre grad än idag vara lärares och elevers vardag och då är det ju bra om vi kan integerera den i undervisningen på ett bra sätt och skapa ett mervärde till undervisningen.

Vad tycker ni?



Kontakt: Johan.Busck@kungalv.se

3 kommentarer:

  1. Jag och Karl pratade lite kring detta och intervjuade Mats om hans äventyr med mobilen i vår podcast "På tal om" www.patalom.se. Jag håller med dig helt och fullt Johan, troligtvis kommer billigare enheter framöver. Men kanske är det mer värt att hoppas på att den generella mobilstandarden ökar hos våra elever och att det blir flatrate på datatrafik som standard på mobiler, det kanske vore nått? Eller om man inom ramen för skolans IT-upphandling också inkluderar mobila tjänster för elever och får ett bra bulk-pris?

    Jättekul att du provat Layar, jag har också lekt runt med det en del, och Wikitude till Iphone och det finns mycket spännande möjligheter i AR-teknologin. Definitivt värt att fundera vidare kring.

    SvaraRadera
  2. I matteprojektet har vi använt elevernas egna mobiler eftersom vi vill att de ska kunna hantera sina egna "verktyg". De ska kunna hitta enhetsomvandlare, miniräknare, och andra funktioner i sina egna mobiler.
    Skolan ska ju vara också vara "kompenserande" så vi måste kunna erbjuda verktygen till alla elever så vi kan inte räkna med att de har med sina egna.
    Produktutvecklingen går ju hela tiden framåt och det kommer nya lösningar hela tiden och jag tror att vi snart ser billiga prylar med alla funktioner vi kan tänka oss(+ några till)
    Sen var det frågan om pedagogik...

    //Johan

    SvaraRadera
  3. Hej igen Carl!
    Jag är övertygad om att i "framtiden" kommer alla att ha flatrate eller i alla fall tillgång till Internet på något sätt, även utomhus.
    Tillgång till mobilsurf via kommunens upphandling inom ramen för varsin dator finns ju redan nu i leverantörernas (Telia m fl) paket så det är nog en lösning för en del kommuner.
    //Johan

    SvaraRadera