Det är förmiddag och ett strålande höstväder. En grupp 4-5 åringar är som vanligt på väg ut på gården utanför förskolan för att leka. Idag har de fått ett uppdrag, de skall hjälpas åt att hitta 4 ledtrådar och till sin hjälp har de fått låna en gps. Det är första gången de skall testa verktyget för att leta ledtrådar men när de fick frågan vad en gps är var det en liten kille som svarade: -Det är en slags karta, en sån har vi i bilen.
Med några enkla instruktioner och förklaringar hur gps:en fungerar så ger de sig iväg. Alla är engagerade trots att det bara är en som får hålla gps:en. De känner sig hemma på gården så det gäller bara att koncentrera sig på att följa det rosa strecket på gps:en. Det tar inte lång tid innan de hittar den första ledtråden. – Här är den, här är den ropade alla i kör. Skatten består av en låda där det ligger en ledtråd, en loggbok och en penna. Den som höll i gps:en får hjälp att skriva datum och får sen själv skriva sitt namn i loggboken. Ledtråden får de ta med sig. Nu är det dags för nästa barn att ta hand om gps:en och leta efter ledtråd nummer 2.
När alla hittat var sin ledtråd så samlas de och försöker lösa uppdraget. En bild på en björn, en spårvagn, en buss och ett foto från Naturhistoriska muséet. Meddelandet var att Björngruppen skall göra en utflykt med buss och spårvagn till Naturhistoriska muséet. Så spännande, vilken tur att vi hittade ledtrådarna!
En ny dag, en ny grupp och en annan förskola. Även här är en grupp 4-5 åringar utvalda, för att leta skatter på gården.
På den här förskolan jobbar de med matte och håller bl.a. på att lära sig de olika formerna. I deras cacher finns uppdrag där de skall räkna antal, leta former och träna matematiska begrepp. Alla uppdragen utförs med liv och lust.
När alla skatterna är funna samlas alla på verandan för att gruppen skall berätta för de övriga kompisarna vad de har gjort och vad de har hittat. Alla är jättenyfikna och flera försäkrar sig om att de skall få vara med nästa gång. Självklart blir det snart ett nytt tillfälle att söka cacher. För att koppla aktiviteten till den dagliga verksamheten och hitta pedagogiska uppdrag finns det förmodligen inga gränser utan det är nog bara fantasin som kan sätta stopp.
Kontakt Lisbeth Sedén