onsdag 25 januari 2012

Ny nätverksträff, Android i förskolan

Vi var ett 20 tal pedagoger som träffades. Alla fick berätta hur de använder sin platta ute på enheten och vilka verktyg de använder. Användningen ser lite olika ut och mötet blir återigen givande eftersom alla har något att delge.
Det de flesta har kommit igång med är att ladda hem gratisappar som barnen sen har fått använda. Några har köpt appar med hjälp av ett Spendon konto och konstaterar då att de köpta är bättre, de innehåller mer funktioner eller mer övningar. Framför allt gäller det appar för de äldre barnen. En fördel med de köpta apparna är att man slipper reklamen. 
De flesta har använt olika spel, pussel, memory och program för att måla. Ugglans förskola håller på och lär sig teckenspråk de har laddat ner en app där de på ett tydligt sätt kan se hur de skall göra de olika tecknen. Appen de använt heter TAKK. 


Andra tips som vi fick var att använda kameran och videokameran för att ta kort och spela in film. Korten hade de på Skolvägens förskola sen visat på föräldramötet genom att skicka runt plattan och låta föräldrarna se ett bildspel. Ett enkelt sätt att delge föräldrarna vad de gör på förskolan. Vi delade dessutom ut en adapter, till varje enhet, så att de kan koppla plattan till en projektor eller stor skärm så att många kan titta på samma bild samtidigt vilket kan öka användningen. 


Bräcke förskola hade låtit barnen rita, måla och ta kort och sen skickat bilderna direkt från plattan till föräldrarna. Mycket uppskattat!
Trots dessa goda exempel pratade vi om nyttan av att använda plattan. Barnen använder kanske verktyget mycket hemma, det är bättre att de rör på sig mm. Argumenten för blev många fler. Alla barn kanske inte får möjligheten att använda en surfplatta hemma och behöver då få möjligheten i förskolan för att bli bekväm med tekniken. Ett enkelt sätt att få hjälp av multimediala verktyg, med ljud, bild och text, barnen kan själva skapa bilder genom att rita, måla, fotografera, träna finmotorik. Tillsammans kan de på förskolan söka information och bilder på saker de pratar om. Ja, listan kan göras lång och inte minst viktigt är att barnen upplever att det är roligt och det gör att inlärningen blir lättare.
Tips på appar:
Frog jump i Maze, strategispel
Kids puzzle animal, pussel
Fruit Memory Match, olika memoryspel
Skitch, program för att fotografera, rita, måla och skriva. Kan dela bilden till andra program.
Ballon spell, hitta bokstäver
Happi läser, känna igen ordbilder
Touch timer, timer du kan ställa


Kontakt:
Lisbeth Sedén
lisbeth.seden@kungalv.se