torsdag 14 oktober 2010

Elever spelade dataspel, räddade miljön

Vi hade besök av GRUL (Upplevelsebaserat lärande inom Göteborgsregionen) som genomförde ett antal elevtester på högstadier och gymnasiet i Kungälv. Spelet, Symbiocity, går ut på att utveckla en stad med 300 000 invånare som växer snabbt, den förväntas ha ökat till det dubbla inom 20 år. 
Åtta problemområden inom trafik/transporter, energiförsörjning, avfallshantering och vattenrening ska lösas på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt. Man spelar i 15 minuter och har en viss summa pengar att använda till att lösa de problem som staden står inför.
Genom att hitta synergieffekter mellan t ex avfall och energi får man mycket för pengarna vilket ger bra resultat. 
Slutresultatet beräknas sedan utifrån tre områden: Ekonomi, miljö och social utveckling.

Spelet är på engelska och innehåller en del svåra ord men med en liten ordlista fungerar det ganska bra, även på högstadiet. Flera av eleverna är vana vid att spela spel på engelska och har en god förmåga att förstå vad orden betyder genom sammanhanget och olika grafiska symboler.

Det är viktigt att man får tid till diskussion efteråt. Många av eleverna är mer motiverade att diskutera trängselskatt (congestion charges), biogasanläggningar och vattenrening än om de inte hade spelat spelet först. På köpet får de också med sig ett antal ganska svåra engelska ord.

Symbiocity har tagits fram på uppdrag av regeringen för att användas vid marknadsföring av svensk grön teknologi. Testa spelet på http://www.symbiocity.org/ där ni kan läsa mer om svensk miljöteknik.
(Bland annat att Kungälv har europas näst största solvärmeanläggning!)

Kontakt:Johan Busck
johan.busck@kungalv.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar